Dlaczego boimy się oszczędzać?
Oszczędzanie dla wielu z nas kojarzy się przede wszystkim z odkładaniem środków pieniężnych na konto i życie na bardzo niskim poziomie. W związku z tym, wiele osób rezygnuje z oszczędzanie, ze względu na strach lub niechęć zmiany stylu życia. Przychodzi jednak taki czas, kiedy dodatkowe środki finansowe bardzo by nam pomogły. Może to być pogorszenie stanu zdrowia, awaria sprzętu AGD lub nawet utrata pracy, a w związku z tym utrata dochodów. Jak to zrobić z głową? Odpowiadają doradcy finansowi z Zielonej Góry.
2021-10-05, 17:24

Oszczędności dają poczucie bezpieczeństwa, niezależności finansowej, spokoju. Mając je, jesteśmy przygotowani na wszelkie losowe sytuacje, które związane są z strefą finansową. Jak jednak oszczędzać i nie rezygnować z przyjemności życia codziennego? Jak oszczędzać, aby nie musieć rezygnować z wyjazdów, restauracji czy hobby, które wymaga nakładu finansowego?

Bardzo fajny sposób oszczędzania to taki, w którym z każdej pensji odkładamy 10% jej sumy. Jeśli zarabiamy 3000 zł to odkładamy 300 zł. Jeśli jednak pojawiłaby się premia, dodatkowa kwota np. otrzymana w prezencie to z tej kwoty odkładamy już 50%. Oznacza to, że jeśli mama dała nam 100 zł w prezencie to 50 zł mamy dla siebie, a 50 zł do skarbonki.

Jeśli jednak uważamy, że odłożenie tej kwoty 10% jet dla nas trudne, bo wpływa na nasz standard życia, wówczas możemy brakującą kwotę dorobić.Kobiety np. dorabiają sobie w znanych firmach kosmetycznych, oferując ich sprzedaż, Można również zostać tajnym klientem. Można świadczyć usługi w zakresie których mamy wiedzę jak i doświadczenie.

Warto zwrócić uwagę, że brak oszczędności bardzo często przyczynia się do problemów finansowych. W takich przypadkach jesteśmy wręcz zmuszeni do zaciągania kredytów, pożyczek, chwilówek. Jeśli z nich skorzystamy to oddajemy więcej, zaczyna standard życia rzeczywiście się obniżać, a mamy do uregulowania dodatkowe koszty jak prowizja, odsetki itp.

Dlatego nie bójmy się oszczędzania, nie bójmy się niższego standardu życia. Oszczędności to bezpieczeństwo dla nas jak i pozostałych członków rodziny.

Przemysław Kościński